Заточення льодобура своїми руками: огляд кращих способів заточування ножів льодоруба за допомогою точилки та верстата

Заточення льодобуру – інструкція, як правильно і чим краще наточити якісно ножі льодоруба в домашніх умовах

Ледоруба одна з важливих снастей для зимової риболовлі, оскільки вона свердлить крижану гладь для подальшого вилучення риби. Цей пристрій потребує належного догляду за собою.

Дуже важливо заточувати кригоруба, якщо цього не зробити, він швидко перестане виконувати свою функцію, незабаром вийде з ладу. Через величезну кількість різних льодорубів технологія їх заточування залишається спірною, оскільки кожен рибалка вважає свій спосіб єдино вірним.

Дуже затребувані скандинавські ножі, зроблені зі сталі, але й російські виробники анітрохи не відстають від них, у деяких моментах навіть перевершують своєю конструкцією.

Виробляти заточування льодоруба необхідно через кілька застосувань, як правило, притупляється або сточується кінчик. Це не так страшно, але значно зменшує якість, а й збільшує час буріння.

Будова льодоруба

Лідоруб не хитрий пристрій для пророблення полину. Він складається з трьох частин: шнека, ріжучого механізму та рукоятки. Для того, щоб зробити полином рибалка, крутить рукоятку, а ножі вкручуються в лід.

Деякі рибалки, особливо відзначившись фантазією, удосконалили цей пристрій, оснастивши його моторчиком. Тим самим зростає швидкість буріння льоду.


Види ножів

Оскільки лід відрізняється за своєю структурою для нього необхідні різні види лез на льодоруб.

Існують різні види лез:

  • Плоске лезо, оснащене прямими гострими частинами;
  • Ступінчасте лезо, оснащене двома ріжучими частинами;
  • Зубчасте лезо;
  • Трикутні леза.

Лідоруб із трикутним лезом ідеально підходять для буріння пухкого льоду. Для морозних днів і для рубання сухого льоду підходить кригоруб з плоским лезом. Для міцнішого льоду підходить ступінчасте лезо.

Перед тим як приступити до заточування ножів, вивчіть їхню будову. Вони з широкої частини плавно переходять у гострий кінчик. Кут заточування ножів кригоруба не повинен відхилятися від 30 градусів. Для збереження гостроти ножа.


Пристосування для заточування ножів льодоруба

Як говорилося раніше для правильного заточення необхідно підтримувати кут 30 градусів.Але не так просто його постійно підтримувати без пристосування для заточування кригоруба.

Для заточування льодоруба своїми руками вам знадобиться:

  • Точилку. Її придбати в комплекті з інструкцією можна у рибальському магазині.
  • Камінь карборунд. Вам необхідно придбати камені з різною освіченістю, від найбільшої до найдрібнішої.
  • Наждачний папір. Після обробки ножів залишаються невеликі заглиблення, які можна легко усунути за допомогою наждачного паперу з невеликою освіченістю. Для серйозніших поглиблень застосовують наждачку більшої освіченості. Після чого поверхню обробляють повстю.
  • Паста ГОІ та скло. Заточити ножі можна за допомогою скляної пляшки, достатньо кілька разів провести ножем по торцю пляшки, і надати їм первісного вигляду за допомогою пасти.

Переточка ножів за допомогою абразивного бруска

Вам необхідно встановити брусок на гумову поверхню та додатково зафіксувати його скотчем. Це необхідно для надійної фіксації та покращення ефекту заточування.

Додатково виріжте картонку 30 градусів, тому що ножа необхідно заточувати саме під цим кутом. Ножі необхідно розташувати ріжучою частиною до бруска і невеликими рухами, що закручують, злегка натискаючи, періодично перевіряйте чи правильно ви проводите переточування. Гостроту перевірте на папері.

Техніка заточування

Деякі досвідчені рибалки для заточування використовують болгарку та шліфувальну машинку, але важливо пам’ятати, що ці інструменти є небезпечними для новачків.

  • Для заточування кромки льодоруба в домашніх умовах використовують електричні точила. Для їх використання необхідно дотримуватись певних правил.
  • Потрібно постійно змочувати камінь водою, тому що від тертя нагрівається робоча поверхня. Від перегріву знижується міцність ножів.
  • Вам необхідно придбати пристрій для заточування льодоруба, який дозволить підтримувати той самий кут.
  • Заточування необхідно проводити на низьких оборотах, при високих температурах відбувається нагрівання ріжучих поверхонь, що призводить до погіршення міцності металу.
  • Для новачків необхідно потренуватися у заточенні на металевих дисках.
  • Верстат для заточування льодорубів вимагає наступної техніки роботи:

Перед тим як приступити до роботи на верстаті необхідно обробити кромку надфілем, видалити всі нерівності, заруби та сколи. Встановити ножа під кутом 30 градусів від робочої поверхні. Довести край для необхідної гостроти, перевернути ніж та повторити процедуру. Перевірити гостроту ножа за допомогою паперу.

Подібні верстати можна зробити самим або придбати в магазині. Необхідно придбати верстати, на яких є функція регулювання обертів.

Специфіка заточування різних ножів

Заточувати прямі ножі найлегше головне дотримуватися вказаних вище дій, не сильно натискати на лезо, постійно охолоджуючи робочу поверхню.

Ступінчасті ножі необхідно заточувати, враховуючи те, що у них дві ріжучі поверхні, які вимагають окремого заточування. Після процедури необхідно перевірити гостроту обох ріжучих поверхонь.

Для того щоб самостійно заточувати закруглені ножі, необхідні вміння в цьому плані. Рухи необхідно робити плавно з однією постійною швидкістю.Занадто повільні призведуть до нагрівання ріжучої частини металу та її псування. Занадто швидкі рухи через свою інтенсивність зіпсують ріжучу поверхню.

  • Для того, щоб ножі для льодоруба прослужили вам довго, необхідно не тільки періодично робити переточування ножів, але й належним чином доглядати.
  • Ножі необхідно зберігати в сухому місці, не піддаючи їхній волозі.
  • Бо метал, що знаходиться у вологому місці, піддається корозії і втрачає свою функціональність.
  • Після кожного використання необхідно протирати очищати ножі.
  • Краще помітити їх у суху коробочку, попередньо обгорнувши трохи змоченою в маслі тканиною.

Правильний догляд та переточування ножів дозволять вам продовжити їх функціональність.


Фото заточування льодобуру