Риба ставрида: опис, де живе, чим харчується та як ловити, корисні властивості, калорійність риби

Риба ставрида: поширення та спосіб життя, користь та шкода риби, рецепти, вибір снастей для лову, види, харчування, 45 фото

Ставрида — досить популярна, корисна і смачна риба. Варто зазначити, що мешкає вона в багатьох регіонах і її лов дозволений цілий рік.

Загальні характеристики ставриди

Риба ставрида вважається морською зграєю та хижою рибою. По довжині зростає в межах 30-60 см, а середня вага 300-400 г. Варто зазначити, що деякі дані рибки можуть досягти ваги близько 1 кг, а також був випадок, коли зловили ставриду близько 2 кг.

Ставрида має дрібну луску та трохи витягнуте тіло, тонкий роздвоєний хвостик. Лоб у неї плоский, великі очі, рот середнього розміру і розташований таким чином, ніби він дивиться нагору.

Оскільки риба вважається хижою, то у неї досить гострі та дрібні зуби, які розташовані в 2 ряди. На спині розташовані 2 плавці, а біля анального отвору 2 колючки.

Всі плавці досить жорсткі та гострі, виконують не лише плавальну функцію, а й захисту. Немає великих кісток. Плаває ставрида швидко та спритно, живе приблизно 8-9 років.

Види риби

Фахівці ділять всю ставриду на 2 великі категорії: Середземноморська та Океанічна, залежно від довкілля.

Нижче, на фото ставриди представлені найпоширеніші види:

  • Атлантична або звичайна — мешкає в Атлантичному океані, Середземному морі, деяких частинах Балтійського, Чорного, Північного моря. Проживає зграями, в середньому зростає приблизно 50 см, вагою не більше 1.3-1.5 кг.
  • Чорноморська або Середземноморська — мешкає в деяких частинах Атлантичного океану, а також Середземноморському, Чорному, Мармуровому морі, можна зустріти в Азовському морі. Такого виду риба виростає від 20 до 60 см і вважається досить великою в порівнянні з багатьма іншими видами. Має характерне забарвлення: черевце – сріблясто-біле, а спинка сіро-синього відтінку. У зграї зможуть перебувати представники різної довжини. Цей вид поділяють на 2 категорії: середземноморська та чорноморська ставридка.
  • Південна – мешкає в деяких частинах Атлантичного океану, а також поблизу берегів Нової Зеландії, Австралії. Виростає до 60 см. Характерна риса — наявність спинного плавця з восьми шипами, а ще має великий рот і має велику витягнуту голову.

  • Японська — плаває біля берегів Південної Японії, Кореї та у Східно-Китайському морі. Середня довжина ставриди такого виду становить 35-45 см.
  • Чілійська – плаває у водах Тихого океану біля берегів Чилі та Перу. Середня довжина рибки становить 25-40 см.

Де мешкає ставрида

З огляду на попередній абзац видно, що місць, де водиться ставрида достатньо, причому в тому самому місці можна зустріти не один вид.

Оптимальної глибини для проживання ставриди немає, все залежить від видів риби та самих вод.

  • Найчастіше вони плавають на глибині 50-300 м.
  • Вона любить досить теплу воду, оптимальною температурою води вважається 10-23 градусів Цельсія вище нуля.

У холоднішій воді вона знижує свою активність і поступово перестає їсти. Перед зимою ставрида зграями пливе у тепліші води.

Нерест

Як правило, ставриди розмножуються 4-5 разів протягом року, починаючи з 2-го або 3-го року життя, найчастіше в червні-серпні.

  • Оптимальною температурою води для відсадження ікри вважається +22 градуси Цельсія.
  • За один раз самка метає приблизно 10 тисяч ікринок.
  • Мальці до року розташовуються під медузами і вони оберігають їх.

Харчування

Ставрида переважно їсть креветки та дрібні види риб (анчоуси, сардини). Також може ласувати молюсками, різними ракоподібними представниками, ікрою деяких риб.

Полює ставрида тільки зграями, які складаються з риб приблизно однакового віку та довжини.

Як ловити ставриду

Ловля ставриди в Чорному морі або іншому місці може бути виконана декількома способами:

  • З човна слід виробляти бортовими вудками. Найкраще використовувати вудилище 1.7-2.3 м, жорсткого типу. Улов необхідно швидко та спритно витягувати. Варто зазначити, що дана рибка дуже швидко плаває, тому рекомендується ловити з човна, у якого є мотор.
  • Лов ставриди з берега – один з найпопулярніших способів. Найкраще вибрати місце на пірсі або на причалі, стрімкому березі, піщаному пляжі. Для того, щоб упіймати рибку середньої довжини необхідно використовувати вудки, які можна закидати на великі відстані, а звичайні з поплавцем можна закидати ближче до берега, але тоді середня довжина улову буде приблизно 15 см.
  • Снасті – швидкий спосіб зловити велику кількість риби. Можна придбати снасті або зробити своїми руками.

Поради з лову ставридки

Дослідні рибалки дають кілька корисних порад для полегшення лову ставрідки незалежно від способу:

  1. Максимальна активність спостерігається в ранній ранок і приблизно за 1.5 години до заходу сонця.
  2. В осінній період максимальна активність спостерігається в обідній час.
  3. Для того, щоб було легше знайти скупчення риб, варто звернути увагу на скупчення чайок і бакланів, а також дельфінів.
  4. Оптимальна кількість гачків на снасті 7-8 штук.
  5. Використовувати можна штучні або природні приманки.
  6. Ідеальна наживка – креветка або невеликий рачок.

Корисність та шкода

Ставрида вважається досить корисною рибою. Найкорисніші її якості:

  • Високий вміст вітамінів: білка, магнію, заліза, кальцію та фосфору;
  • містить корисні жирні кислоти;
  • Корисна при таких захворюваннях як гіпертонія, ішемічна хвороба, а також порушення обміну речовин;
  • Не містить великої кількості жирів, тому вважається дієтичною рибкою.

Незалежно від кількості плюсів, дана риба має деякі недоліки, які слід обов’язково враховувати пори при вживанні:

  • Вона накопичує ртуть, оскільки є хижаком;
  • Може бути індивідуальна непереносимість.

Спосіб приготування

Приготувати ставриду можна різними способами:

  • Відварити;
  • Посмажити;
  • Посолити;
  • Запекти;
  • Закоптити;
  • Замаринувати;
  • Веліти.

На смак м’ясо ставриди ніжне, але зі специфічним смаком і солонувате, але в міру. Згідно зі спостереженнями, дана риба найбільшою популярністю користується у вигляді консервів у маслі та томаті або у вигляді паштету.

Невеликих розмірів ставридку використовують для приготування сушених солоних закусок.

Фото риби ставриди