Риба корюшка — фото та опис з цікавими фактами, де живе, як виглядає, чим харчується, користь та шкода риби, підвиди
Мешканці річкової та морської акваторії дуже різноманітні, відрізняються за зовнішнім виглядом, особливостями проживання, раціоном харчування. Залежно від цих характеристик, можуть разюче відрізнятися смакові якості м’яса риби, промислова цінність, нюанси риболовлі.
Корюшка являє собою зграйну рибку середніх розмірів, що відноситься до сімейства корюшкових. Мешкає переважно у холодних водах. Любителям риболовлі необхідно знати, де водиться корюшка.
Ареал розповсюдження захоплює океанічну акваторію, річки, озера та річкові рукави країн Євразії.
Загальна характеристика та опис
Дізнатися рибу корюшку досить просто, оскільки риба має стрункий витягнутий тулуб, що нагадує стрілу.
Опис представників включає такі параметри:
- Колір тулуба завжди сріблястий, незалежно від віку, сезону року, особливостей живлення та ареалу проживання.
- Спинний плавець представлений у формі трикутника з гострим виступаючим кінцем.
- На фото риби корюшки можна навіть неозброєним оком помітити, що хвіст роздвоєний на кінці.
- Практично у всіх представників сімейства плавники мають прозору структуру.
- При попаданні сонячних променів на луску часто утворюється характерний зеленуватий або рожевий відлив.
- Переважно хижий спосіб життя має на увазі наявність гострих зубів та потужного щелепного апарату.
У середньому розміри дорослої особини досягають 20-25 см, але окремі представники (за сприятливих умов проживання) досягають у довжину понад 65 см.
Корисні властивості м’яса корюшки
Вся рибна продукція, на відміну тваринного м’яса, має безліч корисних властивостей. Ціна на корюшку досягає досить високих цифр, оскільки риба має приємний смак, цінується в дієтології, добре зберігає свої корисні властивості навіть після термічної обробки:
- Вітаміни групи B, що знаходяться в м’язовій тканині, сприяють оптимальній роботі головного мозку та периферичних нервів.
- Зимова корюшка дуже багата на ліпіди з низьким холестериновим потенціалом. Високий вміст поліненасичених жирних кислот (переважно, омега 3 та омега 6) має відновлюючий ефект, сприяє швидкому загоєнню шкірних ран, стихання запальних процесів.
- М’ясо риби набагато легше засвоюється, ніж м’ясо птиці та великої рогатої худоби.
- Такий продукт, як корюшка, дуже багатий на фосфор і кальцій, які заповнюють мінеральний баланс в організмі людини.
- М’ясо даного представника риб відрізняється середнім вмістом калію, який розширює судини та знижує артеріальний тиск.
Амінокислотний склад риби є унікальним, що дозволяє повною мірою заповнити добову потребу в тваринних білках. Рибу (за відсутності алергічних реакцій) обов’язково вводять до раціону харчування дітей, як джерело білка та енергії.
Спосіб життя корюшки
Всі представники сімейства Корюшкових (а їх кілька різновидів) схильні до сезонної міграції. Саме тому рибу віднесли до прохідних представників водного світу. Щороку корюшка вирушає у тривалу подорож до місця нересту, а потім назад.
Причин для регулярної міграції кілька:
- Захист потомства від хижаків.
- Зміна солоної морської води на прісні водойми дозволяє позбутися внутрішніх паразитів, глистних інвазій.
Деякі різновиди корюшки воліють вести осілий спосіб життя в межах однієї прісної водойми. Риба схильна до активної діяльності, незалежно від пори року.
Особливості сезонної поведінки, які допоможуть рибалкам визначитися з місцем лову:
- У період з червня і по листопад, зустріти корюшку можна на глибині, далеко від прибережної зони.
- З настанням холодів корюшка переміщається до заток і лиманів, де знаходиться більше корму. Саме в даний період представники сімейства, що мігрують, запасаються енергією та поживними речовинами, щоб здійснити дальню міграцію на нерест.
- Навесні риба максимально наближається до берегової лінії, готуючись до нересту. Зустріти корюшку можна на глибині до 4 метрів.
Деякі зграї риб вважають за краще цілий рік мешкати у прибережній зоні (лимани та затоки, рукави рік без сильних течій). Пов’язано це з надлишком поживних речовин, рослинного корму та дрібного планктону.
Особливості нересту
Далекість подорожі для шлюбного періоду у корюшки різна, і залежить від ареалу проживання.
- Деякі зграї долають 3-4 км за день, суттєво не змінюючи кліматичну зону.
- Для деяких видів корюшки характерна дальність міграції до 1000 км, а сам перехід займає 4 місяці.
- Метання ікри починається при температурі води +4 градуси.
- Пік нересту досягається за температури +9-10 градусів.
Слід враховувати, що терміни шлюбного періоду у різних видів корюшки різні, і можуть відбуватися, як у березні, так і в травні (залежно від регіону та особливостей клімату).
Раціон харчування корюшки
Раціон харчування цього сімейства залежить від вікового періоду:
- На початку життя мальки харчуються виключно планктоном, дрібними рачками, хробаками та личинками комах, заповнюючи баланс тваринного білка.
- У міру розвитку риба може нападати на пуголовків, мальків інших видів риб.
- Безпосередньо перед нерестом у харчуванні можуть з’явитися рослинні корми, але їхнє відсоткове співвідношення невелике, порівняно з тваринними білками.
Крім того, корюшка схильна до поїдання мальків власного сімейства, а також ікри.
Особливості лову корюшки
Горошка дуже цінується рибалками, а тому слід ознайомитися з характерними особливостями лову, залежно від пори року:
- Для лову корюшки взимку використовують, як правило, вудіння на блешню і стрімке блеснение.
- Після танення льодів вдаються до вудок поплавця. Слід вибирати легке вудлище і снасті, оскільки риба не має великих розмірів. Коли корюшка йде на глибину, віддають перевагу донним снастям.
Всі представники даного сімейства дуже рухливі та юркі, тому перед рибалкою на корюшку необхідно оснастити вудку неінерційною котушкою, дуже чутливим сигналізатором клювання, підставкою під вудилище (можливий тривалий період очікування).
Фото риби корюшка