Риба хамса – докладна характеристика риби: як виглядає, чим харчується і коли відбувається розмноження.
Житель різних морів — Чорного, Азовського та Середземноморського — зграйна риба хамса, має важливе значення у промислі рибалок. Її тривалість життя становить чотири роки, а розмноження відбувається один раз на рік.
Як виглядає риба хамса? Порода досить маленька і належить до сімейства анчоусових. Існує два підвиди чорноморський та азовський. Риба має низьку посадку тіла, а довжина її близько двадцяти сантиметрів. У середньому розміри екземплярів становлять 15 сантиметрів.
На фото хамси добре видно висунуту вперед щелепу, яка знизу дістає до зябер. У рибок досить великий рот із дрібними зубами, розташованими на мовній частині. Небагато сіруватий майже чорний колір змінюється зелено-синім на спинці. Згідно з описом риби хамса у неї з одного та другого боків є металевого забарвлення помітна смужка.
Такий різновид з давніх-давен відомий рибалкам. Вітчизняну рибу везли на продаж жителям Риму та Греції. Історичний наукознавець з Стародавньої Греції Страбон дуже точно назвав її другим за значимістю продуктом харчування після хліба, відводячи їй головну роль торговому обороті.
Ареал проживання риби Хамса
По тому, де живе риба хамса, вона має свої характерні відмінності:
- Атлантичний різновид має вагу до п’ятдесяти грамів, а завдовжки буває до двадцяти сантиметрів;
- Середземноморський вид дещо менший за довжиною – близько дванадцяти-п’ятнадцяти сантиметрів;
- Найбільша за чисельністю риба з чорноморського басейну завдовжки лише одинадцять сантиметрів;
- У азовської хамси колір світліший, а габарити мінімальні — до десяти сантиметрів.
Досить часто хамсу можна зустріти в Азовському морі. Невелика кількість такого різновиду водиться у Чорному морі. Збільшення кількості солі ніяк не відбивається на загальній кількості видових популяцій. Основна кількість пов’язана із достатністю їжі.
Хамса не ходить поодинці. Його життя відбувається виключно у загальних зборах. Опускаючись у зимовий період до вісімдесят сантиметрів, вона сильно знижує свою життєдіяльність.
- Збираючись у дуже великі зграї, риба буквально слідує за «полянами» планктону, одночасно харчуючись ним.
- Цей анчоус і сам притягує до себе як смачну здобич, як птахів, так і морських тварин.
- Слідують за їхніми зграями і чайки, і акули, і барракуди.
- Якщо говорити про дельфінів і різних китоподібних, то вони здатні влаштовувати час від часу на зграї анчоуса справжнісіньке полювання.
Цікаві факти про рибу
Анчоус європейський належить до одного з семи видів і поширений не настільки широко, як в інших морських глибинах. Для жителів Болгарії та Туреччини – це звичайна недорога закуска, що подається в основному у смаженому вигляді. Жорсткість пропадає, якщо хамсу заливати олією та зберігати у вигляді консервів.
Біологічна маса анчоуса аргентинського вважається найбільшою. В Атлантичному океані, переважно в його західній частині. Тут він стає частою здобиччю хека та скумбрії.
Береги Чилі та Перу багаті представниками перуанського вигляду хамси. Його розміри досить великі – до двадцяти сантиметрів. Тут його раціон крім планктону потрапляють також личинки інших водних жителів. Перу славиться своєю неперевершеною за якістю рибної муки з місцевих анчоусів.
З вісімдесятих років до сьогодні анчоус перуанський виловлюється у великій кількості, яка становить дев’яносто відсотків від світового улову. Пов’язано це з великою кількістю фітопланктону.
Раніше такої кількості представників цього різновиду риб не спостерігалося. Причиною була присутність у водах Тихого океану, так званого ефекту, званого Ель-Ніньо – це коливання температур, що відбуваються з регулярністю, один раз за п’ять або сім років.
Живлення та розмноження риби
Здійснюючи переміщення у морських водах, відкривши рот, хамса здатна використовуючи свої широко відкриті зябра, постійно поглинати планктон. Це здебільшого дрібні ракоподібні.
Завжди цікавить спостереження за зграями риб з боку. Де ще зустрінеш таку синхронність у відкритті ротів. Здебільшого раціон риби включає до свого складу біо- та зоопланктон. У період холодів відбувається зниження інтенсивності живлення.
Розмножується морська риба хамса за допомогою ікрометання. До одного року вона вже цілком готова до статевого сполучення. Зазвичай це відбувається у червні та липні.Потім починається характерний вигул мальків.
За один раз хамса здатна видати близько двадцяти п’яти тисяч штук, але не в один час, а за чотири рази.
За часом це відбувається, починаючи з дванадцятої ночі до світанку. Нереститься вона за весь період не більше ніж три рази.
Сама рибка є основою харчування для інших морських хижаків. У літній період рибка має дуже незначні розміри. Від’їдається вона до осінньої пори. Самий жир рибка нагулює до зимових холодів.
Її низька активність робить її легкою здобиччю для:
- Ставриди;
- Білуги;
- Скумбрії;
- Тунця.
Корисні якості риби хамса
У рибі міститься чимала кількість вітаміну Д, завдяки якому організм людини здатний максимально засвоювати як кальцій, так і фосфор.
Особливо цінуються корисні елементи, що містяться в рибі, які благотворно впливають на нервову систему. Рівень цукру здатний нормалізуватися через наявність антиоксидантів.
Додатково:
- Хамсу рекомендується вживати у будь-якому віці. Її корисні властивості добре відбиваються на здоров’я, зміцнюючи зуби та кісткову тканину, а також запобігаючи розвитку симптомів атеросклерозу;
- У стравах, приготованих з такої риби, великий вміст елементів, які благотворно впливають на чоловічу статеву активність. Крім того – це відмінний профілактичний засіб для перешкоди утворенню тромбів, розвитку пухлин (злоякісних), а також стенокардії;
- Якщо є захворювання нирок або спостерігаються збої у функціонуванні щитовидки, завжди корисно їсти страви, приготовані з хамси;
- Для того, щоб скинути непотрібні кілограми, хамсу вживають у їжу у відвареному вигляді, після запікання в духовці, а також після приготування на пару;
- За своїми поживними якостями вона не поступиться яловичому м’ясу, а білки її засвоюються набагато краще.
Фото риби хамса