Риба чоп: опис, способи лову, поширення, нерест, поради рибалок на що клює, як виглядає риба чоп (45 фото)

Риба чоп – місця та методи лову, характеристика та будова риби. Фото з цікавими фактами про звички та спосіб життя

У цій статті йтиметься про рибу під назвою чоп. Вона відноситься до сімейства окуневих. Про неї знають не так багато рибалок, оскільки ця риба водиться переважно в басейнах річок Чорного та Азовського морів.

Отже, переходимо до детальної розповіді про неї.

Риба чоп: опис та розмір

Тіло чопа за своєю формою нагадує веретено через його подовженість. У неї є 2 спинні плавники. На першому плавнику знаходяться понад десять колючих променів, що є захистом від хижих риб. Задній же плавник має 20 променів, з них 2 гострі та 18 м’яких променів.

  • Тіло вкрите дрібною лускою, із зубцями по задньому краю, що характерно для риб сімейства окуневих.
  • Голова невелика, витягнута. Верхня щелепа довша за нижню, ікла відсутні, очі маленькі, а рот, навпаки, великий.
  • Чоп виростає завдовжки до 25 до 30 сантиметрів. Вага становить приблизно 200-300 г.

Бують, звичайно, трапляються екземпляри, зростом до 45 сантиметрів і вагою до 2 кілограмів. Але це швидше виняток, ніж правило. Тривалість життя чопа становить 12 років.

Різновиди риби чоп

Звичайний чоп – мешкає у річках Закарпаття, а також Дністра, Дунаю та Пруту.

  • Балканський чоп – трапляється у деяких водоймах на Балканському півострові.
  • Малий чоп – знаходиться на межі зникнення. Зустрічається дуже рідко, зазвичай у Дунаї. Порівняно зі звичайним чопом, у малого чопа більш подовжене тіло і темніше забарвлення. І має меншу кількість променів у передньому плавнику.
  • Французький чоп – риба невеликого розміру, вагою не більше 100 грамів та в довжину не більше 20 сантиметрів. Коротка тривалість життя – 3,5 роки. Ареал проживання – річка Рона, що протікає у Франції та Швейцарії.

Джерела харчування риби чоп

Основні джерела харчування для риби – це донні безхребетні та дрібні риби, що мешкають у водоймах.

Раціон її виглядає так:

  • Рачки;
  • Молюски;
  • Пескарі;
  • Єрші;
  • Черв’яки

Це цікаво! Чоп вважається лінивою рибою і піднімається на поверхню лише у темну пору доби, щоб прогодуватися. Вдень він перебуває у водоймі.


Розмноження чопа

Нереститися риба починає навесні, приблизно у квітні, або у травні, коли температура води прогрівається до плюс 15 градусів.Статева зрілість настає у віці 2 років, але зазвичай риба починає нереститися у віці 4 років, досягнувши завдовжки 15 сантиметрів.

Самка чопа мете ікру в руслі річки в ямках на кам’янистому дні. Кількість ікринок від 10 до 18 тисяч. Ікра дуже дрібна, яскраво-жовтого кольору. Ікринки прилипають до каміння та гальки. Через два тижні мул личинок з’являються мальки.

Перший час мальки харчуються планктоном, рачками та дрібними личинками. Коли мальки підростають, вони вже можуть їсти їжу дорослих чопів. Наприклад, поїдати ікру та мальків інших риб.

Вороги риби чоп

Від ворогів на водоймищі риба чоп захищена відмінно. У неї є гострі промені, розташовані на передньому плавнику, і луска із зубами. Але мальки цієї риби все одно вразливі перед такими хижими рибами як щука, судак, сом, минь тощо.

Мальки, на відміну від дорослих риб, живуть переважно на дрібноті. Тому вони часто стають жертвами не лише хижих риб, а й птахів, яких чимало живуть у басейнах річок Дунай та Дністер. Це такі птахи, як лелеки, чаплі, баклани.

Як зловити чопа

Цю рибу вважають за краще ловити любителі спортивної риболовлі.

  • Через чоп мешкає на глибині водоймища, зловити на звичайну вудку буде досить складно.
  • Тож найоптимальнішим варіантом лову буде донна вудка, оскільки саме за допомогою неї можна витягнути рибу з ями на глибині, навіть за потужної течії.
  • Але навіть у разі можливі труднощі. Чоп любить ховатися за корчі, за які може зачепитися волосінь.
  • Зазвичай чоп ловлять з човна, оскільки це зручно. Для його лову підійде звичайної ширини волосінь, а вантаж потрібен досить важкий, щоб його течією не змогло забрати.

Краща наживка – це лов на живця. Чоп довго пробує наживку, тому для його лову потрібно вправність і терпіння.

Це цікаво! Ловити чопа потрібно лише влітку з червня до серпня, у теплу погоду. Клювати риба починає з настанням сутінків, після заходу сонця. У холодну пору року чоп не клює.

Населення та проблема зникнення

Останнім часом популяція риби чоп стала скорочуватися з кількох причин:

  1. Порушення довкілля;
  2. Активний вилов;
  3. Великий період дозрівання риби.

Звичайний і малий чоп занесено до Червоної книги України, а французький чоп включений до списку Міжнародної спілки охорони природи, як вид, що знаходиться на межі зникнення.

Корисні властивості чопа

Оскільки чоп живе у проточних водах річок, тому його м’ясо має цілу низку корисних властивостей:

  • Він дієтичний;
  • Ніжне та смачне;
  • містить велику кількість фосфору;
  • Антиоксидант;
  • М’ясо риби містить кальцій, хлор, калій

Приготовлені з такої риби страви благотворно впливають на стан нервової системи, рівень цукру в крові і регулюють роботу шлунково-кишкового тракту.

Страви з чопу

Після того, як риба чоп була спіймана, можна приготувати з неї юшку. Якщо чопів вдалося зловити трохи, наприклад, пів кілограма, то це не біда. У такому випадку можна додати пшоно та овочі.

Рецепт приготування юшки з чопу:

  • Півсклянки пшона;
  • Цибулина (1шт.);
  • Морква (1шт.);
  • Картопля (3 шт.);
  • Спеції.

Далі переходимо до процесу приготування:

  1. Спершу її потрошать і промивають водою;
  2. Далі варять у окропі, додавши цибулю та сіль;
  3. Через півгодини її витягають із казанка;
  4. В бульйон кладуть пшоно (час варіння 15 хвилин);
  5. Потім додають овочі та спеції;
  6. Щойно овочі розм’якли, рибу повертають назад у казанок;
  7. І нарешті можна приступати до поїдання юшки.

Рибу чоп можна не лише варити, а й смажити, особливо одразу після улову.

Щоб посмажити рибу, потрібні такі інгредієнти:

  • Борошно;
  • Сіль;
  • Перець;
  • Лимон;
  • Олія рослинна.

Переходимо до процесу приготування. Для початку у чопа зрізаємо плавники, потрошимо, чистимо, солимо і бризкаємо соком лимона. Далі обмочуємо її в борошні. Потім кладемо на сковороду, политу олією. Смажимо рибу з двох сторін, періодично її перевертаючи. Доводимо її до готовності і можна приступати до її вживання, насолоджуючись чудовим смаком.

Фото риби чоп