Перловка для риболовлі: все про те, як зварити та правильно запарити. Рецепти та особливості приготування крупи для різних видів риб
Перловка – універсальна і одна з найпопулярніших приманок для риболовлі. Використовується як насадка і підгодовування. Добре підходить для мирної риби, такої як карась, короп, сазан, лящ, плітка.
Продукт недорогий, легко готується і дуже уловистий. Є безліч рецептів приготування, у тому числі призначені для певних видів риб.
Вибір крупи
Вибираючи крупу, зверніть увагу на такі критерії:
- Відсутність домішок та пилу. Зерна мають бути цілісним, без дрібних частинок.
- Якісна крупа має світлий колір, очищена від лушпиння. Якщо зерна темні, вони довго зберігалися, відповідно мають слабкий аромат.
- Відсутність сторонніх запахів, слідів життєдіяльності комах та пліснявого нальоту.
- Термін придатності. Для приготування бажано використовувати крупу, що зберігається трохи більше 1 року. Чим свіжіша крупа, тим сильніший її аромат.
Тривалість варіння
Скільки варити перловку для риболовлі залежить від умов та способу лову:
- 1 год.Оптимальний час для використання як насадка на гачок. Зерна залишаються щільними, тому добре утримуються на гачку. На 1 склянку крупи використовуються 2-4 склянки води.
- 2-3 години. При такому тривалому варінні перловка розварюється в кашу і використовується як підгодовування. Варені зерна добре розминаються руками і злипаються в грудки. На 1 склянку зерен використовується 7-8 склянок води.
Перловка для зимової риболовлі вариться не більше однієї години. Взимку через вплив морозу вода у структурі зерен кристалізується, унаслідок чого вони розвалюються. Тому не можна допускати переварювання крупи, інакше зерна не триматимуться на гачку.
Класичне варіння
Найпростіший спосіб, як приготувати перловку для риболовлі – зварити у звичайній каструлі. Для цього потрібно:
- Злити зайву воду, якщо крупа замочувалась.
- Засипати крупу в каструлю та залити водою у співвідношенні 1:5.
- Довести до кипіння і знизити вогонь до мінімуму.
- Варити 1 годину.
- При необхідності доливати воду, якщо вона надмірно швидко википає (залежить від сорту крупи та обсягу каструлі).
- При досягненні потрібної консистенції прибрати ємність з вогню, перемішати і дати охолонути.
- За бажанням внести ароматичні добавки: аніс, мед, цукор, часник, ваніль тощо.
Не слід промивати перловку після варіння. Це призведе до погіршення смаку та аромату і, відповідно, знизить ефективність приманки.
Якщо готується перловка для зимової риболовлі, від атрактантів краще відмовитись. Пізньої осені риба теж найкраще клює на крупу без ароматизаторів.
Варка в мультиварці
Насадка та підгодовування з перловки для риболовлі легко готується в мультиварці. Зерна залишаються розсипчастими, але при цьому доходять до повної готовності, зберігаючи смакоароматичні властивості. Мультиварки відрізняються потужністю та функціональністю, тому попередньо варто вивчити інструкцію з варіння такої крупи.
- Замочувати перловку перед варінням у мультиварці не потрібно.
- Готування відбувається при підвищеному тиску, тому навіть без замочування крупа добре розпарюється.
- Час варіння може змінюватись в залежності від моделі та заданої програми, але зазвичай не перевищує 1 години.
Перевага способу полягає в економії часу. Не потрібно постійно контролювати процес, достатньо завантажити інгредієнти та задати потрібну програму.
Запарювання
Найпростіший спосіб запарити перловку для риболовлі – засипати крупу в термос, залити окропом і залишити приблизно на 8 годин. Зручно готувати перловку з вечора, на ранок вона вже буде готова для риболовлі. Перевага запарювання полягає у збереженні щільної структури зерен, завдяки чому вони добре підходять для насадження на гачок.
У разі відсутності термоса можна використовувати каструльку. Для цього слід довести кашу до кипіння, потім забрати з плити, закрити кришкою і добре укутати. Для рівномірності пропарювання ємність можна помістити в термосумку або коробку з пінопласту.
Приманка для різних видів риб
У кашу можна вносити панірувальні сухарі, манку та всілякі атрактанти. Це надасть додаткової привабливості риби. Сухі добавки, такі як сухарі або манка, у процесі розмокання створюватимуть хмари каламуті у воді, що приваблюють рибу.
Але, не завжди добавки дозволяють підвищити привабливість принади. Тому їх краще вносити прямо на водоймищі.
Дослідні рибалки використовують різні рецепти приготування для лову тих чи інших риб, орієнтуючись на їх смакові уподобання.
Для ляща, коропа та сазана
Карпові дуже люблять часник. Тому його слід додати як атрактант. Рецепт запарювання перловки з часником у термосі:
- Засипати 0,5 склянки крупи в термос об’ємом 1-2 л.
- Залити 2 склянками окропу.
- Додати кілька зубчиків часнику. Для кращого просочення його краще нарізати на частини.
- Запарювати протягом 6-8 годин. В ідеалі варто залишити на ніч перед рибалкою.
Також можна додати мед. Карпові віддають перевагу солодкому корму, особливо ближче до осені. Замість меду можна використовувати цукор.
Для карася
Карась добре клює на перловку з горохом, рецепт приготування:
- 1 частину гороху залити 6 частинами води.
- Варити поки що зерна не почнуть розвалюватися.
- Внести 1 склянку перловки.
- Варити 1 годину на слабкому вогні.
- Зняти з вогню, дати охолонути і настоятися протягом 2-3 годин.
Також можна приготувати кашу з пшоном за таким рецептом:
- Залити крупу водою у співвідношенні 1:6.
- Варити протягом 1 години.
- Додати пшоно і довести до кипіння.
- Варити на слабкому вогні півгодини.
- Зняти з вогню та одразу додати мед з рослинною олією.
- Залишити для наполягання та охолодження.
Для плітки
Плотва віддає перевагу ваніль та аніс. Ці ароматизатори можна внести як при запарюванні, так і при варінні.
Спосіб приготування:
- 1 частину крупи залити 5 частин води.
- Варити 1 годину.
- Дати 2-3 години для повного остигання.
- Внести атрактанти.
Насадження на гачок
Для використання як насадка краще підходить запарена перловка, ніж варена, оскільки має більш щільну структуру.
- Одне зерно рекомендується насаджувати на гачки номерів 16-18.
- Якщо насаджуватимете 2-3 зерна (на більшу рибу), використовуйте гачки номерів 9 і 10.
Крупу можна комбінувати з іншими насадками, у тому числі хробаком і опаришем, в даному випадку потрібно використовувати ще більші гачки.
Перед насадженням варену або запарену крупу необхідно просушити. Завдяки цьому зерна стануть щільнішими і краще утримуватимуться на гачку. Просувати зерно потрібно посередині, поперек розділової лінії. Уздовж проколювати не слід, зерно розпадеться на 2 частини одразу після попадання у воду.
Фото перловки для риболовлі