Морський окунь: корисні та небезпечні властивості, рецепт приготування в духовці та на сковороді. 90 фото з описом риби
У цій статті йтиметься про морський окунь. Для людини, яка захоплюється риболовлею, зловити таку рибу – це справжня знахідка, оскільки вона має низку корисних властивостей.
Вона містить вітаміни та мікроелементи, а також кальцій та йод. Загалом, ця риба найбільш делікатес. Отже, переходимо до більш детальної розповіді про неї.
Загальний опис риби
Морський окунь належить до сімейства скорпенових. У нього є спинний плавець, свого роду захист від небажаних зустрічей з ворогами. Плавник складається з отруйних променів. Вони бувають колючими та м’якими.
Отрута, що міститься в променях, вражає до смерті ворогів з водного середовища, але і на людину вона також надає несприятливий вплив, призводячи до свербежу та роздратування на шкірі.
У морського окуня яскраво-червона щільна луска, що захищає від посягань на життя.
- Спина темніша, майже коричневого кольору, а черевце має світліше забарвлення.
- Вага окуня досягає в середньому близько 3 кг., але бувають і винятки, коли окунь досягає ваги до 11 кг.
- Північні та Алеутські окуні можуть набрати вагу до 25 кг.
- Тривалість життя окуня в середньому 25 років, але буває, що на глибині риба може прожити і до 100 років.
У довжину окунь зростає не більше метра, але зазвичай їх зростання становить 50-70 см.
Різновиди морського окуня
Різновидів окуня величезна кількість, близько 100 видів. Тому в цій статті будуть розглянуті лише деякі з них. Отже, почнемо!
Північний
Окунь просто величезних розмірів:
- Довжина риби становить 120 см, тобто більше метра, а вага близько 25 кг.
- Живе у північних морях Тихого океану, на глибині 1200 метрів.
- Спинний плавець розташований на всю спину, посередині хвоста виїмка.
Не дивно, що для промислу цей вид окуня є цінністю. Тривалість життя досягає близько століття.
Тихоокеанський «КЛЮВАЧ»
Назва цього виду окуня співвідноситься з місць проживання та зовнішнього вигляду його голови, оскільки вона задерта.
Проживає клювач там же, де й північний окунь, лише на глибині 800 метрів.
- Забарвлення клювача червоного кольору.
- Габарити досить невеликі: 55 см завдовжки, а вага менше 3 кг.
- Для клювача характерно витягнуте тіло та плоскі боки.
- А на спинному плавнику в нього розташовується гребінець, покритий отрутою, щоб захищатися від ворогів водної стихії.
- Живе клювач у середньому 100 років.
Золотистий окунь
Цей вид риби характерний своїм швидким дорослішанням.
- Виростає в довжину до 90 см, вагою до 10 кг.
- Луска яскравого, червоно-оранжевого кольору.
- Цю назву окунь отримав за ранній розвиток і колір луски.
Тривалість життя в середньому 18 років.
Малий окунь
Це найдрібніший із усіх окунів. Має витягнуте тіло.
- Виростає в довжину не більше 20 см, вагою до півтора кілограма.
- На спинному плавнику в нього розташовуються промені, які містять отруту.
- У цього виду очі великі, а голова ніби зарита в луску.
- Забарвлення бурого кольору, а його боки пофарбовані відтінками в золотий і білий колір.
Мабує популярність у рибалок, тому що його легко і просто зловити.
Раціон харчування
Дана риба належить до хижаків. А у хижаків має бути відповідне харчування. Протягом усього свого життя окунь завжди голодний, тому йому потрібно добре харчуватися.
Основне меню окуня – це мальки, молюски, личинки комах, ракоподібні, ікра інших риб.
Корисні якості
М’ясо окуня корисне для людини, оскільки воно має низку корисних властивостей. Тому морський окунь високо цінується експертами та гурманами.
Що буде, якщо людина буде на регулярній основі вживати її?
- У нього покращиться мозкова діяльність і зміцниться щитовидна залоза;
- Поліпшиться робота нервової та статевої системи;
- Процес схуднення піде більш ефективно.
Як зловити
Не можна не згадати про те, як все ж таки зловити таку рибу, як морський окунь. Насправді, зловити окуня – це не так вже й складно, а головне, результативно. Ловлять окуня, як правило, звичайними, недорогими інструментами.
- Здебільшого донною снастю або вудлищем з поплавком.
- Приманку на окуня використовують у вигляді молюсків та різних ракоподібних.
- Процес лову морського окуня буває у двох випадках – з берега, або з човна. Найчастіше ловлять окуня з човна.
Така рибалка здійснюється снастями, до 20 метрів завглибшки. Наживка, як правило, черв’як або м’ясо інших риб. Окунь кидається на неї і жадібно ковтає. В результаті клепи стає видимим для рибалки і риба трапляється на вудку.
Рецепти приготування
Незалежно від способу приготування морський окунь не тільки корисний, але й смачний. Далі розглянемо два основні способи приготування окуня. Це запікання в духовці та обсмажування на сковороді.
Спосіб запікання окуня
На думку дієтологів, запікання морського окуня – це єдиний спосіб зберегти його вишуканий смак. Для запікання необхідно використовувати тільки свіжий або заморожений окунь, оскільки тільки в цих станах м’ясо риби зберігає набір корисних властивостей.
Найпростіший спосіб приготування – запікання в духовці окуня, загорнутого у фольгу.
Для цього знадобляться такі інгредієнти:
- Морський окунь – 0,5 кг;
- Лимон – 1⁄2 шт.;
- Перець і сіль
Розкажемо докладніше процес запікання в духовці окуня.
- Спочатку рибу очищають, миють і сушать;
- Потому окунь ділять на частини, ножем роблять у них надрізи, щоб можна було помістити туди лимон.
- Далі до неї додають до смаку сіль і перець, загортають у фольгу і кладуть у духовку, розігріту до 200 градусів;
- За півгодини блюдо виймають із духовки, розвертають і дають настоятися ще хвилин 10-15 до повної готовності.
- І нарешті блюдо кладуть на тарілку і подають на стіл.
Спосіб обсмажування окуня
Якщо метою харчування є не дієта, а отримання апетитної смачної страви, тобто чудовий варіант — морський окунь, обсмажений на сковороді.
Щоб його приготувати, нам знадобляться:
- Сама риба (приблизно 4 шт.);
- Олія рослинна (50 мл);
- Сіль та перець;
- Лімонний сік (50 мл)
Розберемо докладніше процес смаження морського окуня.
- Для початку рибу очищають, ретельно миють, сушать і ріжуть шматками;
- Порції риби кладуть у миску, додаючи до смаку сіль та інші спеції, а також лимонний сік.
- Потому рибі дають півгодини на просочення.
- Далі на розігріту сковороду, политу олією, кладуть шматки окуня. Кожну сторону обсмажують приблизно хвилину до появи золотистої скоринки.
- На завершення страву викладають на тарілку і подають на стіл.
Фото морського окуня