Морська форель (70 фото): види, місце проживання, на що ловити і як смачно готувати. Основні відмінності морської та річкової форелі
Форель можна віднести до сімейства лососевих. На сьогоднішній день іхтіологи розрізняють безліч різновидів форелі, кожен з яких має свої характерні особливості, звички, ореолом проживання і так далі.
Види форелі
Як правило, її умовно поділяють три підгрупи: озерну, морську та струмкову.
Озерна форель має живу форму тіла і зовні чимось нагадує торпеду.
- Її відрізняє хороша витривалість та здатність долати величезні відстані в межах певного часу.
- Забарвлення – чорне, якщо мова заходить про форель, що мешкає у водоймах з темним абостим дном, і жовтувато-білий, у прозорих піщаних озерах.
- Її зовнішній вигляд підлаштовується під навколишнє середовище для того, щоб його було неможливо зловити.
- У озерної форелі невелика голова та кілька рядів зубів.
- Вага дорослих особин дорівнює 2-3 кг, однак, в особливих випадках можна зловити і 15 кілограмову тушу.
На фото морської форелі видно, що це особи переважно невеликих розмірів. На питання, як виглядає морська форель, немає однозначної відповіді. Тобто, її зовнішній вигляд залежить від умов та місць проживання.
Загалом у неї стисло тіло з різнокольоровими крапками. Тулуб у неї непропорційно більше ніж голова. Нижній ряд зубів усаджений великими гострими різцями. Вага морської форелі знаходиться в межах 500 г.
Відмінності між самцями та самками очевидні. У самок більше тіло, мало зубів, коли самці трохи менше.
Дуже красивий зовнішній вигляд у райдужної морської форелі. На сонці видно, як переливається її луска різними відтінками, що віддалено нагадує кольори веселки. Вона живе у теплих водах річок і морів, живе у прибережних водах. Райдужна форель за своєю природою хижак. Її раціон складається з дрібних рибок та комах.
Місця проживання форелі
З огляду на харчову цінність даної риби, цікаво все ж таки знати, де живе морська форель.
- За деякими даними, вона зустрічається в багатьох точках планети, починаючи з Білого та Північного моря і закінчуючи Тихим та Атлантичним океанами.
- Як правило, морські жителі нерестяться в річках, які впадають у місця їх проживання.
- Дуже мало мальків виживає після нересту, оскільки більшу частину їх з’їдають інші великі риби.
- Для підтримки популяції форелі багато країн практикують штучне збагачення річкових вод їхньою ікрою.
Форель, що мешкає в озерах, водиться в Норвегії, Фінляндії, Швеції, Карелії, Ісландії та Англії. Річкові представники сім’ї лососевих як будинок вибирають річки та струмки, що впадають у моря.
Особливості нересту у форелі
Як інші представники сімейства лососевих, форель небагата на ікру, проте, її нерест вельми оригінальний. Риба починає споживати якнайменше їжі і вирушає до річок.
Тривалість нересту коливається від одного до кількох місяців. Як правило, він випадає на період осені та до середини зими. Все індивідуально та залежить від характеру кліматичних умов.
- Для нересту ідеально підходить температура нижче 8 градусів. За все своє життя вони кидають ікру в середньому 6-9 разів.
- Здатність до багаторазового нересту і відрізняє форель від її побратимів, які дають потомство лише один раз.
- У віці п’яти років форель досягає того віку, коли можна приступати до ікрометання.
- Процес цей проводиться на мілководді. Ікру кидають на піщаний ґрунт, потім закопують у невеликі імпровізовані ямки.
- Завершивши нерест, частина особин залишається, щоб пережити зимівлю у прісних водоймах.
У середньому на світ виробляється до 12 тисяч ікринок від однієї самки. Личинки живуть в ікрі близько 8 тижнів, після чого вони вилуплюються. Нові мальки не відразу вирушають у море. Протягом кількох років вони живуть у річкових водах.
Як ловити форель
Багато рибалок знаходять процес лову форелі дуже цікавим і захоплюючим. Для того, щоб цей захід увінчався успіхом, потрібно знати, де і як ловити рибу, яку наживку брати і так далі. Важливим фактором, з яким доведеться рахуватися, є вибір сезону та часу доби.
- Рання весна вважається ідеальним часом для упіймання форелі. Риба знаходиться весь час у ямах, не залишаючи їх.
- Найкраще вирушити на риболовлю вранці та підібрати таке місце, де підводна течія протікає повільно.
- Отже, ці ділянки насичені киснем, і там водиться досить дрібна рибка, якій так любить поласувати ваш видобуток.
- Хижачка плаває ближче до поверхні, її можна помітити на мілководді. Дотримуйтесь ідеальної тиші, щоб не злякати її.
У літню пору форель віддаляється ближче до дна, оскільки їй до душі більш прохолодна температура води. Ловити її потрібно у темний час доби переважно у джерелах.
Головна умова – водоймище має бути чистим. Вудилища вибирайте махові або штекерні, щоб можна було здійснювати закидання на далекі відстані від берега. Як варіант, можна вибрати спінінг.
Осінній період вважається не менш вдалим, ніж весняний. Цей період часу знаменується початком нересту, і тому риба досить активна. Форель менш сприйнятлива до сторонніх звуків у такий час, тому у рибалок менше шансів злякати свою здобич.
Застосування в кулінарії
У риби морської форелі дуже смачне м’ясо ніжного червоного відтінку. Серед кухарів воно має великий попит завдяки цілій низці корисних властивостей. Запах у неї особливий, що чимось нагадує огірковий.
На відміну від аромату, смак у філе солодкуватий з нотками солоного.
- Як правило, її смажать, маринують, гасять і варять.
- Не виключається варіант, де рибу можна подати сирою.
- Наприклад, з додаванням найніжнішого філе виходять чудові сашими.
- При різних способах приготування у неї різна калорійність.
- Харчова цінність може коливатися від 30 ккал до 225 ккал на 100 г.
Цікаві факти про форель
- Цей вид риби живе виключно в чистих водоймах.
- Свіжість риби можна визначити за кольором її очей – вони мають бути прозорими.
- М’ясо форелі дієтичне.
- Щоб отримати якомога більше корисних властивостей, що криються в м’ясі, рекомендують вживати в їжу форель, яка ще жодного разу не брала участі в нересті. Це пояснюється тим, що під час дозрівання ікринок всі корисні властивості передаються потомству.
Вживання форелі є своєрідною профілактикою різних захворювань, у тому числі і онкологічних.
Фото морської форелі