Манка для риболовлі: 5 рецептів приготування, підготовка та зберігання приманки, насадження на гачок, лов гумовою манкою

Манка для риболовлі: покрокова інструкція, як приготувати наживку або бовтанку з манки для лову коропа, карася, ляща, плітки

Дослідні рибалки ніколи не вийдуть з дому без гарного підгодовування та насадки. Приманка з манної крупи – одна з найефективніших універсальних насадок, що добре проявляє себе в будь-яких умовах лову.

Особливий інтерес до цієї насадки риба виявляє з початку травня і аж до листопада. Приготувати таку приманку може кожен рибалка-початківець. Тут не потрібно особливих знань та навичок.

Особливості манної насадки

Приготування наживки з манки для рибалок на сьогоднішній день – одне з найактуальніших питань.

Основні переваги використання манної каші на риболовлі:

  • Доступна ціна;
  • Великий рівень результативності;
  • Простота приготування.

Наживки з манки підходять для лову на водоймах з малою течією та в замуленій місцевості. Створюючи у водоймі «білу курну хмарку», вони привертають увагу великих особин, яка ніяк не може пропливти повз.

Спочатку великі жителі глибин дивляться, як дрібнота веде боротьбу за привабливу насадку, і лише коли переконуються у безпеці, атакують самі. Але не треба боятися, що маленькі рибки з’їдять усю насадку. Манну приманку не так легко зняти з гачка.

Дослідні рибалки по праву вважають манні насадки найбільш уловистими. На них особливо добре ловляться коропові та біла риба. Головне – має бути приготовлена ​​правильна манка для риболовлі.

Адже від того, як приготовлена ​​наживка, безпосередньо залежить результат улову. Що це означає? Важливо вміти зварити так, щоб рибини змогли легко надкусити насадку, але не змогли зірвати з гачка. Вони повинні непомітно заковтнути її разом із гачком.

  • Якщо говорити про сезонне використання, то професіонали рекомендують застосовувати манні насадки з початку травня до першого льодоставу.
  • Влітку вони працюють краще у холодній воді. І хоча взимку не рекомендують використовувати приманку з манки, зимова риболовля на манку також популярна.
  • І цього сезону досвідчені рибалки примудряються повернутися додому з пристойним трофеєм.

Всі знають, що манка не пахне, тому в процесі виготовлення треба використовувати ароматизовані речовини. Використовувати рідкі або сухі добавки – вирішувати рибалку. Але головне не забувати про дозування. Сильний запах може відлякати лускатих мешканців. Найкраще брати натуральні добавки.

Як готувати приманку з манки

Яких спеціальних навичок для виготовлення приманки з манної крупи мати не потрібно. Головне – розібратися в основному процесі приготування. І, безперечно, у цій справі не обійтися без творчості. Кожен рибалок має в запасі особливі секрети та родзинки, що доповнюють та покращують традиційні рецепти.

Як приготувати манку на рибалку, і що для цього потрібно? Для приготування їжі необхідно мати:

  • Ємність для варіння;
  • Самому манку;
  • Воду;
  • Ароматичні добавки;
  • Додаткові компоненти;
  • Пару годин вільного часу.

Існує безліч різних рецептів, але найпопулярнішими серед рибалок є:

  • «Болтушка»;
  • «Тесто» з манки;
  • «Мастирка» з манної крупи;
  • Манні млинці;
  • Бойли.

Наживка «Болтушка»

Найпростішим способом приготування насадки з манки вважають «бовтанку». Готовка забирає мінімальну кількість часу, і що цікаво, приготувати її можна прямо на місці лову. “Бовтушка” хороша як наживка на коропа і карася. Особливо у літній сезон.

Для готування важливо вибрати крупу з маркуванням «М» на пачці. Таке маркування означає, що манка виготовлена ​​з м’яких сортів пшениці.

Гарна бовтанка з манки для риболовлі готуватиметься безпосередньо на місці лову або перед виходом з дому. При приготуванні на місці, воду можна брати прямо з водойми.

Деякі рибалки готують «бовтанку» за добу до виїзду. Тоді таку суміш краще набрати в шприц та заморозити. Заморожувати можна лише один раз, при повторному заморожуванні така маса втрачає свої властивості.

Є кілька досить простих способів приготування «бовтанки» з манної крупи.

Рецепт № 1

Деякі рибалки вважаю, що невеликий аромат, який передається манці під час кипіння води, відлякує окремі види обережної риби.Саме тому вони віддають перевагу не вареній манці, а розмоченій.

Для цього виконуються такі дії:

  1. Півсклянки манки засипають у посудину невеликої ємності.
  2. Заливають холодною водою, щоб вона повністю покривала крупу.
  3. Ємність з крупою на 20 хвилин залишають для набухання манки.
  4. Далі йде процес замішування суміші. Протягом 5 хвилин необхідно постійно помішувати набухлу манну крупу. Вона має бути в’язкою та тягучою.
  5. В останньому етапі додають ароматизатор.
  6. Приготовлену суміш поміщають у чистий шприц. Його зручно використовувати для видавлювання суміші на гачок.

Рецепт №2

  1. У маленьку ємність заливають 300 мл води та ставлять на вогонь.
  2. Після закипання води, додають 1 солову ложку цукру та 3 столові ложки пластівців геркулеса. Усі добре перемішують.
  3. Далі додають манну крупу (8 ст. ложок).
  4. Все це вариться хвилин 5.
  5. Потому суміш знімають з плити, щільно закривають кришкою і дають постояти 40-45 хвилин.
  6. Теплу суміш розминають пальцями рук. Щоб маса не липла до рук, їх попередньо змащують олією.
  7. Готову наживку зберігають у щільно прикритому посудині.

«Болтушку» як наживку добре використовувати при лові на глибині. У міру опускання на дно вона стає м’якою, перетворюючись на курну хмару, яка приваблює мешканців водойми.

Серед недоліків можна виділити те, що така приманка не дуже добре утримується на гачку. Щоб збільшити щільність приманки, рибалки додають до «бовтанки» при приготуванні пучки вати. Вона не дає суміші звалюватися передчасно з гачка.

Мастирка з манки

Популярний серед рибалок простий рецепт манки на рибалку – це приготування «мастирки». Перевага таких насадок – досить міцне та впевнене утримання на рибальському гачку.

Зазвичай до складу «Мастирки» входить:

  • Горох;
  • Манка;
  • Вода.

Додатковими компонентами можуть бути:

  • Кукурудза;
  • Овес;
  • Пшоно;
  • Борошно;
  • Геркулес;
  • Перловлення;
  • Яєчний жовток;
  • Ванільний цукор.

На склад суміші впливає сезонність та вид риби, яку належить зловити.

Для приготування класичного рецепту виконують такі кроки:

  1. Засипають у каструльку 250 грамів відмитого гороху та варять його до стану киселю. Для прискореного варіння можна додати 70 г харчової соди в кілька прийомів.
  2. Додають 10 мл нерафінованої рослинної олії.
  3. Після засипають 200 г манки і варять 5-6 хвилин. Усі інгредієнти повинні добре зваритись.
  4. Залишають мастирку в тепле місце. Готова суміш нагадує пластилін.

Якщо після приготування суміш вийшла дуже в’язкою, можна додати до неї трохи борошна чи геркулеса.

Під час риболовлі «мастирка» має властивість підсихати або просочуватися вологою. Для цього потрібно мати запас сухих компонентів (борошно, геркулес, крохмаль) або пляшку з водою. Тоді за такої ситуації приманку можна буде легко присадити або розмочити.

Тісто

Готують тісто з манки для риболовлі зазвичай у літній період.Багато рибалок зазвичай готують тісто щільної консистенції, щоб воно не розтікалося на пальцях і гачку. І зберігатися така принада без попереднього заморожування, адже вона не любить різких температурних перепадів.

Спосіб приготування є досить простим. Знадобиться лише крупа та вода. Водицю можна взяти з місцевої водойми.

Готують тісто так:

  1. В ємність невеликого розміру насипають крупу.
  2. Помішуючи безперервно манку, малими порціями вливають воду.
  3. Замішують тісто. Воно має бути досить в’язким.
  4. Після залишають масу хвилин на 15 для вбирання вологи.
  5. Дошку, на якій замішуватиметься тісто, посипають манкою. На неї викладають масу та починають місити. На цьому етапі додають ароматизатор.
  6. Процес замішування є досить тривалим. Не припиняючи розминати тісто, періодично в нього підмішують манну крупу.
  7. Коли тісто перестає залишатися на руках, заміс припиняється. Готове тісто залишають на 30 хвилин.
  8. Потім тісто ще трохи розминають пальцями рук. Тісто готове. Якщо приготування відбувалося в домашніх умовах, наживку складають у целофанах і кладуть у холодильник.

Млинці

Для мешканців водойм любителі рибальського лову навіть придумали особливий рецепт манних млинців.Готовка не забере багато часу, тому таку приманку можна заготовити перед виходом із дому за таким рецептом:

  1. У велику ємність насипають склянку манки та заливають склянкою холодної води. Залишають на 30 хвилин набухати.
  2. Набряклу крупу перемішують, щоб вийшла однорідна маса і приступають до процесу випікання млинців.
  3. На сковорідку викладають приготовлену суміш невеликими порціями, і обсмажують до утворення прозорої скоринки на олії.
  4. Після остигання отримані млинці розминають руками до утворення тесту. Можна крапнути кілька крапель ароматизованої речовини у процесі розминання.
  5. Отримані шматочки складають у чистий целофановий пакет для транспортування на рибалку.

Бойли з манки

Заготовляти бойли найкраще влітку Їх дуже любить короп і карась. В іншу пору така насадка менш ефективна.

Приготувати таку наживку – справа нехитра:

  1. У посудину насипають манку та заливають водою, щоб вона покрила крупу. Залишають на 20 хвилин до набухання.
  2. Далі манку варять як звичайну густу кашу.
  3. Після охолодження роблять заміс тесту. Для аромату додають часник або ваніль.
  4. Приготовлене тісто розкочують і поділяють на смужки.
  5. Кожну смужку скочують у кулю і укладають на дошку. Бойли повинні висохнути самостійно або ж відправляють їх у морозилку. Також можна засушити наживку у мікрохвильовій печі.

Туга каша для насадки

Дуже часто як принада рибалки використовують круто приготовлену манку у вигляді каші. Зазвичай її готують, коли на риболовлі використовують фідерні снасті.

При поплавці в спокійних водах наживка з манної каші не ефективна. Є кілька простих способів її приготування.

Варіант №1

  1. Крупа заливається водою на півгодини.
  2. Розбухлу суміш викладають у марлевий мішок. Мішечок пов’язують, залишаючи вільне місце, тому що в процесі варіння манка збільшиться в обсязі.
  3. Перед закипанням опускають марлю у воду на 10 хвилин.
  4. Потому виймають проварену кашу, і відправляють для позбавлення від зайвої рідини в сито.
  5. Далі охолоджену суміш дістають із марлевого мішечка і розминають руками.
  6. Додають та ще трохи розминають. Повинна вийти однорідна в’язка суміш. У кашу можна додати ароматичну речовину.


Варіант №2

  1. У багатошаровий марлевий мішечок насипають 200 г манної крупи. Марлі необхідно взяти стільки шарів, щоб манні крупинки не просочувалися крізь неї.
  2. Опускають у гарячу воду на 40-45 хвилин.
  3. Остужену кашу ріжуть на квадрати. Їхня величина залежить від розміру та виду майбутнього трофею.

Така туго зварена приманка ідеально сидітиме на снасті, не розпадеться при сильній течії. Не бажано додавати в цю насадку жирні компоненти. Вони заберуть у приманки щільність.

Які добавки використовують

Крупа манки у приготовленому вигляді дуже добре вбирає запахи. Працюючи з ароматизатором, потрібно бути обережним, щоб не переборщити з дозуванням. Сильний аромат може злякати рибу. Тоді всі зусилля, витрачені риболовлею на приготування приманки, будуть марними.

Ароматичні компоненти консистенції бувають:

  • Тверді;
  • Сипучі;
  • Рідкі.

Найбільшою популярністю серед рибалок користуються такі ароматичні речовини:

  • Нерафінована олія;
  • Анісові краплі або олія;
  • Ваніль;
  • Патоку;
  • Халву;
  • Сухе молоко;
  • Екстракт часнику;
  • Мед;
  • Насіння коріандру та кропу;
  • Масло конопель;
  • Порошок какао;
  • Цукор та сіль;
  • Насіння соняшника;
  • Фруктовий сік;
  • Магазинні ароматизатори.

Рідкі та масляні аромати додають по кілька крапель, а сухі – на краю чайної ложки або ножа. При використанні ароматичних добавок необхідно враховувати смак певних видів риб та сезонність, коли відбувається лов.

Багато рибалок люблять експериментувати, додаючи в приманку секретні компоненти, наприклад Кока Колу або бальзам «Зірочка». Аромат Кока Коли та її солодкий присмак допоможе заманити плотню, ляща і навіть коропа. А ось усіма відомий в’єтнамський бальзам додасть наживці приємного аромату і дасть більше шансів на відмінний улов.

Як насаджувати приманку з манки

Оскільки насадки з манки широко поширені, кожному рибалці необхідно мати в запасі гачки та потрібні снасті. Як правило, ловлять на поплавцеву, фідерну снасть або звичайну донку.

  • Гачки для приманки з манки вибирають з подовженим кільцем або пружинкою. Пружинка сприяє зміцненню насадки на снасті. Величина гачка залежить від розміру, виду майбутніх трофеїв та умов водойми.
  • Найпростіше насаджується тісто з манки. На жало гачка ліплять заздалегідь розім’яті невеликі шматочки тіста. Такий вид насадки міцно кріпиться на снасті.
  • «Болтушка» має більш рідку консистенцію. Її найпростіше занурити в шприц і повільно маленькими порціями намотувати на жало рідку нитку з манки, утворюючи невелику грудочку.
  • Бойли не насаджуються на вістря, а прив’язуються ниткою до гачка. Так при заковтуванні насадки риба втягне бойл з гачком, і звільнитися від нього вже ніяк не зможе.

При насадженні приманки жало гачка має залишатися відкритим. У водоймищі приманка має властивість розмокати і самостійно опускатися вниз. Поступово розчиняючись, вона створюватиме білу каламут, тим самим залучаючи рибу.

Умови зберігання принад

Завчасно приготовлену наживку рекомендується зберігати у прохолодному місці або заморожувати. Головне пам’ятати про те, що заморожувати приманки з манної крупи можна не більше одного разу, інакше вона втратить свої якості.

  • «Мастирка» зберігається в герметичній тарі не більше трьох днів у холодильнику.
  • При зберіганні «бовтанки» важливо, щоб у ємність не надходило повітря та сторонні запахи. Зберігають суміш зазвичай у шприці або попередньо вимитому тюбику з-під зубної пасти.
  • Тісто зберігається протягом доби у герметичному контейнері або пакеті в холодильнику.

Щодо зберігання приготовленої приманки на місці вилову риби, щоб підгодовування не прокисло, рибалки прибирають її в тінь або зберігають у термосумці. Особливо, якщо на вулиці досить висока температура.

Особливості приготування насадки для різних видів риби

Окремі види мешканців водної стихії мають свої смакові уподобання. Тому вирушаючи на риболовлю необхідно знати, яку приманку любить той чи інший вид. Також враховується сезонність та тип водойми.

  • Карась хоч і вважається найпримхливішою рибою, але на наживку з манки реагує досить активно.
  • Головним інгредієнтом у манній приманці для карася є ароматизовані засоби з приємним ароматом.
  • Найбільше він любить мед, полуничний сироп та часник. Якщо справа стосується «мастирки», то до неї додають пшоно, часник і перловку.
  • На ці інгредієнти найефективніше реагує карась.

Риба сімейства коропових дуже любить «Мастирку» за класичним рецептом з горохом та халвою, а також тугу кашу з вишневим ароматом.

Для приготування каші з ароматом вишні, необхідно влити пару крапель свіжого вишневого соку в охолоджену суміш. До неї додати трохи цукру. А потім розминати до певної структури.

Для рецепту «мастирки» для коропа, необхідно халву додавати до сирої манки, а потім замісити тісто густої консистенції.

Карп дуже любить такі наживки, особливо на глибині у спеку.

  • В якості насадки сазан воліє підгодовування зі злегка підсмаженим насінням соняшника.
  • Їх додають у процесі приготування або ж вмочують готову суміш у подрібненому насінні. Головне, щоб манна маса була теплою.

Плотва позитивно реагує на насадку з насінням кропу або кунжуту. Також любить аромат анісу та конопель. Що клювання було ідеальним, в готову манну суміш додають мотиля, хробака або опаришу.

Лещ віддає перевагу «мастирці» з манкою та горохом за традиційним рецептом. Для аромату до суміші додають аніс, ваніль або фруктові аромати.

  • Насадка з крупи манки вважається серед рибалок ідеальною наживкою, оскільки на неї клює практично будь-який вид риби.
  • Цей вид наживки не викликає особливого клопоту і чудово тримається на гачку. Ловити рибу із нею саме задоволення.

Фото лову риби на манку