Горох для риболовлі: як вибрати, зварити та насаджувати. Огляд кращих рецептів приготування гороху для підгодовування ляща та коропа

Горох для риболовлі. Як варити та ловити на нього рибу? Перевірені способи приготування та вибору гороху для підгодовування

Горох – один з найпопулярніших і доступних продуктів, який рибалки використовують як наживку та підгодовування. Підходить для лову в стоячій воді та річках. Має сильний аромат, завдяки якому ефективно приваблює рибу, тому його часто використовують як підгодовування.

Щоб підгодовування або наживка була уловиста, необхідно знати, як правильно зварити горох на рибалку. Існує кілька основних способів варіння. Багато рибалок воліють не варити, а запарювати бобові для економії часу.

Для якої риби підходить

Горох – універсальна наживка та приманка, що особливо приваблює такі види риб:

  • Карп. Горох особливо ефективний з другої половини літа і до кінця осені.
  • Ліщ. Більше любить запарений горох із ароматизаторами (аніс, ванілін, цукор, мед, часник).
  • Сазан. Найкраще горох працює по сазану навесні та у першій половині літа. Сазан особливо любить нут.
  • Язь. Клює практично весь теплий сезон.

Переваги та недоліки гороху

Горох як наживка і підгодовування має масу переваг:

  • Універсальність. Підходить для більшості видів риб.
  • Забезпечує хороший улов протягом усього теплого сезону.
  • Легко готується.
  • Доступна вартість.
  • Для використання не потрібні дорогі професійні снасті. Підходить як для поплавочного, так і фідерного лову.
  • Ефективно приваблює великі екземпляри риб. Зважаючи на великі розміри, мало цікавий для дрібних рибок, але добре приманює особин вагою 1 кг і більше.

Але продукт має кілька мінусів:

  • Довгий час приготування;
  • Щоб наживка працювала ефективно, місце лову обов’язково потрібно заздалегідь підгодувати;
  • Погано одягається на гачок і легко зісковзує.

Вибір гороху для риболовлі

Вибираючи горох для приготування наживки, враховуйте такі критерії:

  • Щільна структура бобів;
  • Наявність лушпиння. Очищений горох не підходить для риболовлі.
  • Цільні зерна. Окремі половинки погано підходять для наживки, оскільки одразу розвалюються при насадженні на гачок.

Для підгодовування можна використовувати практично будь-який горох, у тому числі очищений та половинчастий. Підгодовування зазвичай готується до стану каші, тому якість вихідної сировини практично не має значення.

Спосіб приготування

Існує досить багато рецептів гороху для риболовлі. Якщо боби використовуються як наживка, головне, щоб вони не розвалювалися при надяганні на гачок. Тому не слід перетравлювати продукт, інакше він згодиться тільки для підгодовування.

  • Для замочування та варіння потрібно багато води, оскільки бобові вбирають дуже багато вологи.
  • Найпростіший варіант як замочити горох для риболовлі – додати 1 ч. л. на 1 л води та помістити продукт у розчин.
  • Боби повинні збільшитись у розмірі, але залишитися твердими.
  • Час замочування може відрізнятися залежно від сорту та початкової якості, тому стан потрібно контролювати за твердістю.

Не варто використовувати сіль, вона зробить боби пухкими та розваленими.

При варінні можна додавати молоко, мед, олію, цукор, часник і прянощі. Такі добавки підвищать уловистість приманки. Якщо готуєте насадку з гороху, не перемішуйте його в процесі варіння, це може призвести до пошкодження структури та оболонки.

Час варіння залежить від сорту, тому його потрібно підбирати індивідуально. Молодий та консервований горох не потрібно варити або замочувати, він спочатку готовий до риболовлі, для підвищення уловистості можна додати ароматизатори.

Класичне варіння

Інструкція, як приготувати горох для риболовлі традиційним способом:

  1. Помістити боби в друшляк і промити під проточною водою.
  2. Замочити у каструлі з водою протягом 1 доби. Води потрібно у кілька разів більше, ніж гороху.
  3. Варити на слабкому вогні до готовності.

У процесі варіння необхідно прибирати піну. Додавати ароматизатори краще ближче до кінця приготування. Для перевірки готовності можна проткнути горошину тонкою голкою. Боби повинні розм’якшитися, але не стати такими, що розвалюються.

На водяній бані

Ще один рецепт – варіння на водяній бані:

  1. Замочити горох у воді.
  2. Поставити на вогонь і довести до кипіння.
  3. Вимкнути вогонь та остудити боби.
  4. Помістити ємність на водяну баню.
  5. Варити до готовності. Зазвичай, на водяній бані вариться протягом 2 годин.

У тканинному мішку

Можна варити горох для риболовлі в мішечку в такий спосіб:

  1. Замочити горох до набухання.
  2. Пересипати боби в тканинний мішечок або панчоху з натуральної тканини.
  3. Помістити мішок у каструлю так, щоб він не торкався дна.
  4. Варити під кришкою на слабкому вогні.

Після варіння будь-яким способом продукт потрібно залишити на деякий час до повного остигання.

Потім слід відібрати щільні зерна, придатні для використання як насадки. Повністю розварилися боби можна відправити в підгодовування. Цілісні зерна необхідно просушити на тканині або паперових рушниках.

Розпарювання

Горох можна запарити, що вимагає значно менше зусиль, ніж варіння. До того ж, суміш запарених бобів залишається більш щільною, тому вони краще підходять для насадки. Спосіб унеможливлює ризик перетравлення продукту.

Техніка запарювання:

  1. Засипати в термос горох.На 1 л об’єму використовується 1 склянка продукту.
  2. Залити окропом так, щоб усі боби були повністю покриті.
  3. Додати 1 ч. л. соди. Це не обов’язково, але сода прискорює процес запарювання.
  4. Залишити мінімум на 8 годин.

Зазвичай горох запарюють з вечора, і до ранкової риболовлі він уже буде готовий. За бажанням можна додати ароматизатори. Добавки вносяться прямо в окріп, оскільки їх потрібно ретельно розмішати.

Насадження на гачок

Щоб правильно насадити горох на гачок, дотримуйтесь таких порад:

  • Протягніть обидві половинки боба. Не слід проколювати його вздовж, гачок вставляється лише поперек половинок.
  • Під кутом і між половинами гачок не варто протягувати. Насадка одразу ж злетить, потрапляючи у воду або навіть у процесі закидання.
  • Допускається насадження кількох горошин, що залежить від розміру гачка.
  • Жало гачка залишають відкритим. Інакше знижується ймовірність успішного підсікання.

Горох як підгодовування

Горох, як підгодовування для риболовлі, дуже ефективно приваблює рибу завдяки сильному аромату. Для годування з нього зазвичай готують кашу.

Боби мають практично повністю розваритися. Але, за бажанням і залежно від способу лову, можна підгодовувати і цілісними горошинами.

Щоб посилити аромат, можна використовувати різні добавки, такі як:

  • аніс;
  • мед;
  • сіль;
  • часник;
  • ванілін;
  • харчові есенції.

Горохове підгодовування можна закидати руками або за допомогою годівниці. Кількість підгодовування, що закидається, слід визначати виходячи з умов лову. Корм необхідний лише залучення риби. Надмірно велика кількість підгодовування може призвести до перегодівлі, що призведе до значного погіршення клювання.

Фото гороху для риболовлі